Botulotoxín

Úvod

Ako dobre viete z môjho Instagramu, akurát mám po skúške z mikrobiológie a počas učenia ma zaujal jeden toxín viac ako ostatné - botulotoxín - najsilnejší bakteriálny toxín vôbec. Všetci tento pojem určite poznáte minimálne z kozmetiky, kde sa používa na vyhladenie vrások, ale to nie je všetko, čo dokáže. Najmä ma zaujal fakt, že na vyhubenie celého ľudstva, by ho stačilo len 39 gramov, čo je strašne máličko, tak si predstavte, akú silu v sebe musí ukrývať. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt botulotoxín
Molekula botulotoxínu - zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Botulotox%C3%ADn


Botulotoxín je produkovaný baktériou Clostridium botulinum, čo je anaeróbna sporulujúca baktéria. To znamená, že lepšie prežíva bez kyslíka, ale pokiaľ sa dostáva do nepriaznivých podmienok, je schopná vytvárať spóry, vysoko odolné útvary, ktoré síce toxín neprodukujú, ale prežívajú až niekoľko desiatok rokov. Keď sa takáto spóra ocitne späť v ideálnych podmienkach, klíči a premieňa sa na aktívnu formu produkujúcu toxín. 


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt botulotoxín
Clostridium botulinum - zdroj: https://www.aktuality.sk/clanok/303256/posledny-test-natierok-botulotoxin-ani-bakteriu-v-natierkach-nenasli/

Cesta botulotoxínu do tela

Pokiaľ si ho človek nedá pichnúť cielene, najčastejšie sa môže nakaziť najmä potravinami, v ktorých sa už nachádza samotný toxín a my ho rovno zjeme. Preto medzi prvé príznaky patrí nevoľnosť, zvracanie, prípadne hnačka. 

Menej častý je traumatický alebo ranový botulizmus, kedy sa nám do rany najčastejšie dostane pôda, v ktorej prežívajú spomínané spóry a práve v tej rane môžu vyklíčiť a začať produkovať toxín.

Veľmi nebezpečný je tiež dojčenský botulizmus, ktorý postihuje malé deti, ktoré zjedli najčastejšie kontaminovaný med. (Preto by sa deťom do istého veku med podávať nemal.)

Mechanizmus pôsobenia

Botulotoxín pôsobí na nervovosvalových platničkách, čo je miesto spojenia nervu a svalu, ktoré umožňuje preniesť signál vychádzajúci z nášho mozgu na sval a to umožní kontrakciu (teda napnutie) daného svalu. Signál sa prenáša pomocou malých molekúl, takzvaných neurotransmiterov (napr. acetylcholín), ktoré sa vyplavia z nervového zakončenia, následne sa naviažu na sval a na toto podráždenie reaguje kontrakciou.  

Botulotoxín zabraňuje vyplavovaniu acetylcholínu z nervového zakončenia a tým zamedzuje prechodu signálu z nervu na sval. Výsledkom je, že sval sa nedokáže kontrahovať, pretože k nemu neprichádzajú žiadne signály, čo vedie k tzv. chabej paralýze. Človek sa nedokáže pohnúť, jeho svaly sú uvoľnené a nakoniec umiera, kvôli paralýze dýchacích svalov (jednoducho povedané - prestane dýchať). 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nervovo svalova platnicka
Nervovosvalová platnička - žltá časť predstavuje nerv, ružové guličky v ňom sú neurotransmitery a tá veľká tmavoružová časť predstavuje sval. (Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Nervovosvalov%C3%A1_platni%C4%8Dka)

Prevencia a liečba

Vakcína proti Clostridium botulinum neexistuje a práve v tom spočíva jeho nebezpečenstvo a možnosť využitia ako biologickej zbrane. Jedinou prevenciou je správne uskladňovanie a kontrola potravín. 

Čo sa týka liečby, pacientovi sa čo najskôr musí podať antitoxín, tzv. antibotulinné sérum, ktoré neutralizuje účinok botulotoxínu. Jeho neskoré podanie je však už neúčinné, preto treba vyhľadať pomoc čo najskôr.

Využitie v kozmetike

Vďaka svojmu účinku si botulotoxín našiel využitie najmä v kozmetickom priemysle, kde sa používa 1000x zriedená forma, ktorá už pôsobí len lokálne a teda vás nezabije. Používa sa na vyhladenie vrások a to práve na tom princípe, ktorý som už opísala vyššie. Vrásky totiž vznikajú najmä v súvislosti s pohybom mimického (tvárového) svalsta a botulotoxín tento pohyb obmedzuje, teda obmedzuje aj vznik vrások a celá tvár pôsobí tak uvoľnenejšie, pretože vlastne aj doslova je uvoľnená. :D 

Niekedy sa tiež aplikuje do podpazušia, aby sa zabránilo nadmernému poteniu. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt botulotoxín
Aplikácia botulotoxínu - zdroj: https://www.zlavomat.sk/zlava/608479-botulotoxin-do-casti-tvare-podla-vasho-vyberu

Záver

Dúfam, že Vás táto téma zaujala aspoň z časti tak ako mňa a že som to vysvetlila tak, aby aj nemedici pochopili, ako to funguje. Budem rada, ak mi dáte vedieť na Instagrame, či sa Vám téma a moje podanie páčilo a či by ste prijali viac takýchto odbornejších tém. 

S pozdravom, Usilovná medička :) 

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky