Ako prežiť 2. ročník?

V tomto príspevku by som chcela spísať rady, ktoré mám pre študentov nastupujúcich do 2. ročníka, samozrejme to bude najviac platiť pre tých, ktorí študujú na LFUK v BA, keďže tam sama študujem. Niektoré rady však neberte doslova, nemusí to platiť u všetkých vyučujúcich a podobne. Tak poďme na to.

1. Nenechajte sa zdeptať biochémiou
Je extrémne ťažké držať sa tejto rady, pokiaľ nie ste nejaký biochemický nadšenec (a tipujem, že medzi medikmi ich veľa nie je). Je to od medicíny tak vzdialené, ďalej je hádam už len biofyzika, a navyše je to niečo strašne ťažké a nepredstaviteľné, preto nás, zanietených medikov, to poväčšine nezaujíma a ani nebaví (a ani nám to veľmi nejde :D). Keď študujete na mojej fakulte, ešte sa k týmto faktom pridáva absolútne neľudský prístup zo strany väčšiny vyučujúcich a v podstate takmer celého ústavu. To som už opisovala viac krát v predošlých článkoch, takže sa nebudem dookola opakovať. Každopádne musíte aj týmto predmetom nejako prejsť, aby ste boli o krok bližšie k cieľu stať sa lekárom. Na to, aby ste to zvládli, musíte ostať silný najmä po psychickej stránke a nikdy sa nevzdávať, aj keď pár testov nenapíšete, nič sa nedeje, vždy sa to ešte dá vytiahnuť.


2. Dostatočnú pozornosť venujte fyziológii
Aj keď Vás na cvikách nebudú týrať ani zďaleka tak ako na biochémii, tento predmet je veľmi dôležitý a pokiaľ sa budete učiť pravidelne, príde Vám aj logický a pomerne dobre naučiteľný. Úplne Vám postačí učiť sa na zápočty, pretože ich je toľko veľa (najmä v druhom semestri), že ich píšete takmer každé cviko, presnejšie, píšu sa po každom prebratom celku. Takže pokiaľ sa poctivo pripravujete na tieto zápočty, môžete s kľudom povedať, že sa učíte priebežne. Testy sú však podľa mňa stavané pomerne ľahko, preto sa neučte len tak, aby ste nejako prešli. Fyziológia je z hľadiska medicíny základným predmetom, ktorý musíte ovládať, aby ste neskôr pochopili patofyziológiu a klinické predmety, preto ju nepodceňujte. Aspoň tak to vidím ja.

3. V zimnom semestri spravte minimálne jednu skúšku
V lepšom prípade anatómiu. Pokiaľ nespravíte ani anatku ani histolu, najlepším riešením bude prerušiť štúdium, pretože s najvyššou pravdepodobnosťou by Vás v lete vyhodili zo školy. Nemusí to tak byť, ale je to veľmi časté. Bez anatómie totiž nemôžete ísť na fyziológiu, čiže musíte spraviť anatómiu, fyziológiu plus ešte minimálne jeden predmet, aby ste mohli pokračovať do tretieho ročníka. Ak by ste sa tam aj dostali, prenášali by ste minimálne 2 predmety a 1 z nich by bola s veľkou pravdepodobnosťou biochémia, čo teda vôbec nie je sranda. Nakoniec by Vás možno vyhodili v tretiaku. Nechcem Vás strašiť, ale treba si to všetko naplánovať naozaj zodpovedne, pretože jedno zlé rozhodnutie Vás môže stáť školu.

4. Na mikrobiológii nedostaňte najhoršieho vyučujúceho :D
Myslím, že študenti z LFUK dobre vedia o kom hovorím. Ovplyvniť to však neviete a pokiaľ ho predsa len dostanete, nevzdávajte to, učte sa a možno nejako prejdete. A keď nie, skúste sťažnosť, ako sme to urobili aj my. Možno to zachráni aj Vás. :D


5. V lete si nedávajte prvú skúšku z biochémie
Odporúčam ísť na predtermín z biochémie len študentom, ktorí jej naozaj rozumejú, baví ich to a poctivo sa pripravovali celý rok. Veľa študentov tam ide najskôr, len kvôli tomu, že chcú mať to najťažšie za sebou a veľmi často pohoria. Potom sa celé skúškové trápia s biochémiou, ktorá im aj tak samotná nestačí na postup do tretieho ročníka. Odporúčala by som si najskôr dať fyziológiu, ktorá je aspoň podľa mňa aj ľahšia a keď ju spravíte, tretiak máte istý. Potom sa už učí s oveľa menším stresom, lebo viete, že ak aj biochémiu nespravíte, zo školy neletíte. Psychicky je to strašne dôležité.

6. Pravidelne sa chodievajte odreagovať
Pre niekoho to znamená šport, pre niekoho zase párty (hádajte, ktoré z toho platí pre mňa :D). Aj keď sa Vám v druháku zdá, že celý svet Vám padá na hlavu a nemáte čas absolútne na nič, tento bod proste nemôžete vynechať, pokiaľ sa nechcete zrútiť. Niekedy buďte aj nezodpovedný, hoďte tú knihu do kúta a bežte von, zabavte sa, zašportujte si, prečítajte si dobrú beletriu alebo podobne. Darmo sa budete nonstop učiť, pokiaľ skončíte na psychatrii, nie? :)

Komentáre

  1. Ahoj, prosim ta, ak som to dobre pochopil, da sa anatka preniest? A robi sa potom v letnom semestri?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, anatka sa dá preniesť do letného a robí sa väčšinou v máji, pár nešťastlivcov ju môže robiť aj v auguste , ale to už je fakt posledná šanca

      Odstrániť
    2. Áno, v zime v podstate nemusíš urobiť nič, dôležité je len to, ako si na tom na konci ročníka (teda vlastne v auguste) a podľa toho sa rozhoduje, či ideš do ďalšieho ročníka alebo letíš. Ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď, ale bola som v tom, že som už dávno na tento komentár odpovedala, ale asi niekde nastala chyba :/

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky